Олександр Удовиченко. Джерело: "Інтерфакс-Україна"

ДБР зверталося до лінгвістів для порівняння виступів Путіна та висловлювань українських держзрадників

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) разом із лінгвістами порівняли виступи диктатора Володимира Путіна перед повномасштабною агресією та тези низки народних депутатів України, яким згодом висунули підозру в державній зраді.

Про це розповів перший заступник директора ДБР Олександр Удовиченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Усіх нас приголомшило те, що сталося, весь світ дивився звернення президента ворожої країни, чув ті наративи, якими він виправдовував необхідність так званої СВО. І, знаєте, тоді в мене з'явилося відчуття, що це вже було, я вже це чув — таке собі дежавю", — зазначив він.

За його словами, тоді в ДБР розпочали аналізувати публічні виступи українських політиків.

"Ми зрозуміли, що саме ці путінські наративи віднедавна окремі українські політики доводять до суспільства, формуючи, власне, конкретну громадську думку", — наголосив Удовиченко.

Він пояснив, що таким чином у практиці українських правоохоронців з'явилася нова форма злочину держзради — "вербальне сприяння підривній діяльності".

Удовиченко розповів, що після того, як переконали генпрокурора в необхідності застосування нової моделі визначення держзради, розпочали працювати безпосередньо з експертами-лінгвістами.

"Поясню простими словами: зіставляли виступ Путіна з публічними заявами Кузьміна, Киви, Рабіновича, Волошина, Шуфрича. Експерти... сказали "так, фрази справді тотожні". Отже, той наратив, який озвучив Путін, наші народні депутати впроваджували та поширювали в українському суспільстві протягом певного часу, формували громадську думку", — звернув увагу перший заступник директора ДБР.

Саме так, як наголосив він, сприйняття виступів цих депутатів як представлення їхньої політичної позиції було хибним.

"Кажучи по-шпигунськи, вони відпрацьовували завдання. Жодним чином це не політична позиція — це підготовка громадської думки до тих процесів, які, на жаль, зараз відбуваються з нашою країною", — зауважив Удовиченко.

Нагадаємо, що у квітні працівники Служби безпеки України затримала помічника народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні Росгвардії у тимчасово окупованому Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.06.2024 13:30