Плями від витоку нафтопродуктів у річці, Харківська область. Фото: Держекоінспекція Харківщини / Facebook

У Харкові через обстріл стався витік нафтопродуктів в екосистему: подробиці

У Харкові в результаті ударів російських загарбників по резервуарах підприємства у Немишлянському районі стався витік нафтопродуктів в екосистему. За попередніми даними, в навколишнє середовище потрапило близько 3000 тонн продуктів.

Про це повідомляє Харківська обласна військова адміністрація у Telegram-каналі.

Зазначається, що усі профільні служби працюють над ліквідацією наслідків. Фахівці Державної екологічної інспекції у Харківській області в негайному порядку відібрали проби води на дев'яти об’єктах міста Харкова та області, а саме в річці Уди.

Зразки передали для проведення експрес-тестування до Науково-дослідної установи "Український науково-дослідний інститут екологічних проблем" з метою визначення рівня забрудненості та наявності шкідливих речовин.

В Харківській ОВА повідомляють про розробку алгоритму дій щодо перешкоджання просуванню шкідливих речовин по річці Уди, що впадає у річку Сіверський Донець.

"Визначено місце на руслі річки Уди, де проводитимуться заходи із зупинки пересування нафтопродуктів з застосуванням портових інфраструктурних загороджень та знезараження водних ресурсів за допомогою сорбенту", йдеться у повідомленні.

Разом з тим, за результатами попередніх досліджень, нафтопродукти не потрапили до джерел з питною водою.

Нагадаємо, у ніч на 10 лютого російські загарбники атакували безпілотниками харківську нафтобазу. Рятувальникам вдалося локалізувати масштабну пожежу, але загроза для громадян ще залишається. За словами очільника Харківської ОВА Олега Синєгубова, ворожі "шахеди" вгатили по складу паливно-мастильних матеріалів. Всього об'єкт атакували щонайменше десять дронів з території РФ: збили вісім, два вдарили по нафтобазі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.02.2024 11:34