Фото: СБУ

У Харкові затримали чоловіка, якого підозрюють у співпраці з рашистами: він намагався навести ракети та бомби на військовий об'єкт

У Харкові Служба безпеки України затримала чоловіка, якого підозрюють у спробі навести авіабомби на базу спецпризначенців.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органа, чоловік намагався виявити локації спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Щоб навести засоби ураження на ціль, ворожий коригувальник вийшов на сеанс зашифрованого зв’язку зі своїм куратором з російської розвідки й передав йому координати військового об'єкту. Для удару рашисти планували залучити балістичні ракети та керовані авіаційні бомби типу КАБ-500.

Працівники Служби безпеки затримали підозрюваного у власному помешканні. У чоловіка вилучили мобільний телефон, який він використовував для зв'язку з російською стороною.

Переписка ворожого агента

Фото: СБУ

За даними слідства, ворожим агентом виявився місцевий житель, який є ідеологічним прихильником рашизму. На початку квітня 2024-го росіяни завербували чоловіка через соцмережі, де він публікував власні антиукраїнські коментарі. Щоб зібрати розвіддані він ходив по місту та намагався виявляти місця дислокації Сил оборони, а також зловмисник "втемну" випитував потрібну йому інформацію у клієнтів місцевого торговельно-розважального центру, де він працював продавцем. 

Переписка ворожого агента

Фото: СБУ

В СБУ підкреслюють, що одночасно з затриманням підозрюваного було проведено комплексні заходи для убезпечення міської інфраструктури від нової повітряної атаки країни-агресора.

Переписка ворожого агента

Фото: СБУ

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили чоловікові про підозру за несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості (ч. 2 ст. 114-2 КК України). За цей злочин йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до восьми років. 

Нагадаємо, 21 квітня СБУ повідомила про підозру 29-річному уродженцю міста Краматорськ. За даними Служби безпеки, чоловік був співробітником так званої "міліції" "ДНР" та корегував обстріли рашистів на Донеччині. Зараз він переховується на території Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Події, 23.04.2024 12:40