Фото ілюстративне зі соцмереж

У Києві камери "засвітили" роботу ППО під час ракетної атаки: їх вже заблокували

Служба безпеки України (СБУ) по "гарячих слідах" встановила адреси та демонтувала вебкамери, що транслювали роботу протиповітряної оборони та локації критичної інфраструктури Києва. 

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що це були дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці. Так, один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території. Однак, внаслідок хакерського зламу агресор отримав віддалений доступ до управління цією вебкамерою. 

Проникнувши до її налаштувань, російські спецслужби змінювали кут огляду та під’єднали її до стрімінгової платформи в YouTube. Це дозволило окупантам приховано фіксувати всю візуальну інформацію у діапазоні роботи камери.

Відомо, що інший пристрій зовнішнього спостереження заблоковано в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці використовували його для нагляду за прибудинковим паркінгом.

За наявною інформацією, за допомогою цих камер агресор збирав дані для підготовки та коригування ударів по Києву.

СБУ нагадує про заборону на зйомку та оприлюднення відео- і фотоматеріалів щодо діяльності Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів.

Зокрема, публікація таких фото- і відеоматеріалів у мережі розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону. Санкція статті 114-2 Кримінального кодексу України передбачає покарання за такий злочин у виді тюремного строку до 12 років.

Нагадаємо, СБУ викрила агентів Федеральної служби безпеки Російської Федерації, які у жовтні скоригували ракети по багатоповерхівці у Запоріжжі. Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинули п'ятеро людей, ще стільки ж — зазнали важких поранень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.01.2024 17:16