Фото: Pixabay

У Києві зафіксували випадок ботулізму: чим він небезпечний

У Києві зафіксовано випадок захворювання на ботулізм. Ймовірно, киянин заразився через вживання в’яленої риби, яку придбав у кіоску.

Як повідомляє Держспоживслужба Києва, про цей випадок повідомили фахівці Київського міського центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

"З 27 червня Головним управлінням розпочато позапланові заходи державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції з відбором зразків для лабораторного дослідження. Розслідування триває", — йдеться у повідомленні.

Ботулізм

Фото: Держспоживслужба Києва

Про те, звідки беруться спори ботулізму та якими є симптоми цього захворювання, розповів в ефірі "Київ24" лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

"Спори ботулізму можуть виживати в навколишнім середовищі десятки років. Вони потрапляють у кишківник людини, якщо риба не зазнала відповідної обробки. Бактерії ботулізму за відсутності кисню починають виділяти небезпечні для людського організму токсини. Цей токсин діє на нервову систему й викликає параліч", — наголосив Лапій.

За словами медика, симптоми ботулізму такі: порушення зору (двоїться в очах), порушується ковтання, проблеми з кишківником (ймовірні закрепи), а також яскраво виражена сухість в роті.

Що відомо про ботулізм

У світі залишилося не так багато смертельних інфекційних хвороб, і ботулізм — одна з них. Це доволі рідкісне захворювання. Продукти, які можуть стати причиною ботулізму, — це консервації: гриби, овочі, фрукти, риба та м'ясо. Тому важливо правильно готувати домашні консерви: ретельно мити гриби, фрукти й овочі, стежити, щоби на них не було землі, та стерилізувати посуд перед використанням.

Якщо запідозрили ботулізм, варто негайно звертатися до лікаря. Основна небезпека ботулотоксину — він блокує передачу нервових імпульсів, а це означає, що людина не зможе дихати. Тому, якщо у консервованих грибах виявився дивний смак, а за декілька годин з'явилися складнощі з контролем власного тіла — варто терміново телефонувати у "швидку"

Нагадаємо, у травні на Київщині чоловік заразився ботулізмом. Зазначається, що потерпілий вживав в'ялену рибу, приготовану в домашніх умовах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 01.07.2024 10:49