Фото: СБУ

У Києві затримали колишнього тележурналіста, який закликав до збройного спротиву мобілізації

Служба безпеки України затримала відомого провокатора та його спільників, які закликали до збройного спротиву мобілізації.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Варто зазначити, що правоохоронці імені та прізвища журналіста не назвали, але за даними Zaxid.net, йдеться про Жана Новосельцева, колишнього ведучого програми "Гроші" на телеканалі "1+1".

"У результаті превентивних заходів у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях нейтралізовано угруповання, яке працювало на зрив мобілізації та "зливало" дані українських військових", — йдеться у повідомленні.

Як встановило слідство, одним із організаторів злочинної групи був екс-ведучий популярних телепроектів України, а наразі відомий блогер, який поширює прокремлівські наративи. До своєї незаконної діяльності він залучив ще сімох спільників. Серед них — псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу.

У Києві оголосили підозру блогеру, який перешкоджав мобілізації

Фото: СБУ

За даними правоохоронців, фігуранти закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників. Для масового "розгону" провокативного контенту зловмисники створили власну мережу каналів та сторінок в YouTube, Telegram та Facebook із загальною аудиторією понад 600 тисяч користувачів.

На цих інтернет-ресурсах фігуранти проводили прямі ефіри та публікували дописи з відеосюжетами, в яких інструктували щодо силових методів ухилення від призову. Також вони створили сайт, де "зливали" персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців. Для прикриття підривної діяльності учасники угруповання видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань. 

У ході розслідування правоохоронці провели низку обшуків, під час яких було виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинів.

У Києві оголосили підозру блогеру, який перешкоджав мобілізації

Фото: СБУ

"Наразі затримано двох організаторів угруповання: блогера та його спільника-псевдоексперта. Слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України. Крім того, за цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів вказаного угруповання підконтрольної інтернет-мережі", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили у СБУ, наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру всім іншим фігурантам. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до восьми років тюрми.

Нагадаємо, в Одесі поліція спільно зі співробітниками Служби безпеки України затримала головного спеціаліста одного з відділів обласної державної адміністрації. Його підозрюють у хабарництві

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 23.07.2024 19:23