Фото: facebook.com/stas.kozluk

У Києві знесли скандальний "храм-МАФ" УПЦ МП, який незаконно збудували у буферній зоні ЮНЕСКО

Вночі 17 травня у Києві було демонтовано незаконно споруджений храм Української православної церкви (Московського патріархату) на території Національного музею історії України.

Про це повідомив Медіацентр України.

Наголошується, що у документах було зазначено, що це були три кіоски по 20 метрів квадратних. Звідси і виникла назва "храм-МАФ".

За інформацією медіацентру, релігійна громада УПЦ МП незаконно звела "храм-МАФ" на території Національного музею історії України, яка до того ж перебуває у буферній зоні ЮНЕСКО.

"Зведення споруди відбулось з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, в експлуатацію будівля у встановленому порядку так і не була введена", — йдеться у повідомленні.

Згідно з рішенням Господарського суду Києва від 15 лютого 2023 року релігійна громада УПЦ МП була зобов’язана самостійно демонтувати незаконну споруду, але проігнорувала це. За невиконання рішення суду на порушника неодноразово накладалися штрафи, які не були виплачені.

Зазначається, що для виконання робіт з демонтажу необхідне обладнання та ліцензування. Це роботи підвищеної небезпеки і для їх виконання необхідна організація з відповідним ліцензуванням. Проте сам музей не мав коштів на демонтаж, тому оголосив про збір 772 тисяч гривень. За 16 годин вдалося зібрати 870 тисяч гривень. За надлишкові кошти, які були отримані під час збору та перебувають на балансі Музею, придбано супутні матеріали для знесення споруди.

Нагадаємо, запропонували знести "храм-МАФ" УПЦ МП у січні 2023-го. Тоді небайдужі громадяни зареєстрували відповідну петицію. Цю ідею підтримав і міністр культури України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 
Суспільство, 17.05.2024 10:15