Фото: ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

У Криму дрони знищили РЛС окупантів вартістю $100 млн, — ЗМІ

Вночі у четвер, 30 травня, дрони Служби безпеки України завдали удару по комплексу дальнього радіолокаційного виявлення "Небо-СВУ". Вартість такої РЛС оцінюють у 100 мільйонів доларів. 

Як повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на власні джерела, безпілотники були власною розробкою військових контррозвідників Служби безпеки.

Зазначається, що цей комплекс був розташований неподалік від населеного пункту Армянськ, що в окупованому Криму. Він контролював ділянку фронту у 380 кілометрів та забезпечував окупантам захист їх об'єктів на території тимчасово окупованого Криму. Після повітряної атаки із застосуванням дронів засоби космічної розвідки зафіксували вимкнення випромінювання радарів "Небо-СВУ". Після цього випромінювання більше не відстежувалось.

У виданні додають, що знищення цієї РЛС зробило ворожу ППО "сліпою" на значній ділянці фронту.

Також варто зазначити, що головне управління розвідки Міністерства оборони України у четвер, 30 травня, повідомило, що у тимчасово окупованому Криму було знищено два російські катери типу КС-701 "Тунець".

"30 травня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України Group 13 за допомогою українських ударних морських дронів Magura V5 вчергове результативно атакував корабельно-катерний склад держави-агресора Росії у тимчасово окупованому Криму", — йдеться у повідомленні.

За інформацією розвідників, окупанти намагалися знешкодити українські дрони та запобігти атаці. Для цього ворог на підході до бухти Вузька 32 рази підіймав в небо бойову авіацію, зокрема літаки Су-27/30/35, МіГ-29, Бе-12, Ан-26 та гелікоптери Ка-27/29 і Мі-8. Також загарбники хаотично застосовували стрілецьку зброю та 30-мм гармати. 

"Утім нічого не завадило спецпризначенцям ГУР МО України успішно виконати бойове завдання: внаслідок удару було знищено два катери Росії ― за попередніми даними, швидкісних транспортно-десантних КС-701 "Тунец", — наголосили у ГУР.

Нагадаємо, 30 травня у тимчасово окупованій Керчі пролунала серія вибухів. Окупанти заявили про пошкодження двох поромів. Також 31 травня українські воїни уразили поромну переправу і нафтовий термінал порту "Кавказ", який розташований у Краснодарському краї Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.05.2024 14:40