У лікарнях почали вести облік антибіотиків

13 СІЧНЯ 2022 17:01

З 1 січня 2022 року в українських лікарнях почали вести облік загального споживання 29 антибіотиків — усього 29 препаратів.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на МОЗ.

Як зазначили, облік антибіотиків дасть змогу:

– побачити, скільки препаратів (і які саме) призначають лікарі пацієнтам у стаціонарних відділеннях;

– оцінити виправданість таких призначень; 

– забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями;

– зменшити термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні.

За інформацією МОЗ, в Україні триває поетапна підготовка до впровадження виписування лікарських засобів за електронними рецептами, старт якого заплановано на квітень 2022 року.

Щоб отримати антибіотики, пацієнту необхідно звернутися до свого лікаря, який випише рецепт в електронній системі охорони здоров'я (ЕСЗ).

Також лікар надає пацієнтові номер рецепта та інформацію про лікарський засіб, далі пацієнту слід звернутися в аптечний заклад, підключений до ЕСЗ, і повідомити номер рецепта. Фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе здійснити відпуск ліків.

МОЗ не знає, скільки реально антимікробних препаратів приймають українці, проте є аналіз трендів. Згідно з ним, в 2020 році загальний обсяг всіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40% більше, ніж у 2018 році. Також зросли обсяги продажу таких препаратів в аптеках: з 3,26 млрд грн в 2018 році до 4,36 млрд грн - у 2020.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: НБУ підрахували, як за рік в Україні злетіли ціни на продукти

Суспільство, 13.01.2022 17:01