Фото: "Мілітарний"

У Литві вперше запустять ракети з установок HIMARS для стримування Росії

У Литві вперше проведуть військові навчання, на яких запустять ракети з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Вільнюс розраховує, що це має стримати Москву від військової агресії проти країни.

Про це 9 травня заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас, пише LRT

Відомо, що кілька ракет HIMARS будуть випущені з полігону в Кайряй на 10 кілометрів у море. Міністр наголосив, що це важливий фактор стримування агресора, який показує бойову міць Литви й Північноатлантичного альянсу. 

"Я думаю, що це фактор, який також показує деякі позитивні зміни в розумінні того, що бездіяльність не є деескалацією. Якраз навпаки — схід може зрозуміти це як можливість діяти", — сказав він.

Це буде перший випадок, коли Литва здійснить стрільби в Балтійське море з цієї системи реактивного залпового вогню. Вільнюс бажає інтегрувати системи HIMARS у координації з союзниками по блоку НАТО, особливо з сусідніми країнами — Естонією, Латвією та Польщею. 

"Це рішення щодо використання систем HIMARS, я б сказав, ухвалено порівняно недавно. Можна сказати, що це додатковий фактор до раніше запланованого сценарію навчань. Це нововведення, що посилає чіткий сигнал", — додав міністр.

Варто зазначити, що Литва підписала договір зі Сполученими Штатами Америки щодо закупівлі восьми установок HIMARS у 2021 році. За даними міністерства оборони країни, ця закупівля містить у собі різні боєприпаси, у тому числі й балістичні ракети ATACMS з радіусом дії в 300 кілометрів. Постачання цих систем заплановані на 2025 рік. 

Нагадаємо, 26 квітня Лаурінас Кащюнас заявив, що Литва створить головну ударну силу нової мотопіхотної дивізії шляхом створення танкового батальйону. Терміни реалізації таких заходів — до 2035 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 11.05.2024 02:25