Фото: ua.depositphotos.com

У мережі оприлюднили відео насильства над дітьми у спецзакладі Львівщини: жахливі кадри

У мережі з'явилось відео знущань з дітей у дитячому навчально-реабілітаційному центрі Львівської області. На кадрах видно, як вихователька застосовує фізичну силу до своїх вихованців та називає дітей "скотиняками".

Відповідне відео оприлюднило видання "Українська правда", яке отримало у розпорядження кадри жорстокого поводження з дітьми.

Запис надало журналістам джерело, який зняли та передали останньому діти з навчально-реабілітаційного центру. На відео видно, як вихователька б’є дитину залізним прутом, а коли дівчинка опиняється на канапі — продовжує гамселити її кулаками, зокрема по голові. Коли дитині вдається вирватися, вихователька зупиняє її та повертає на диван. У процесі жінка називає дитину "скотинякою". За актом агресії та фізичного насильства спостерігають інші вихованці закладу.

Знущання з дітей у навчально-реабілітаційному центрі: що відомо

Раніше омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що у дитячому навчально-реабілітаційному центрі Львівщини зафіксували знущання з дітей. Тоді він зазначив, що, ймовірно, щодо них вчинялось фізичне, психологічне та сексуальне насильство. Омбудсмен наголосив, що діти скаржились, на те, що їм систематично говорили: "Ти нікому не потрібен/-а", "Твої батьки алкаші", "Ти хворий/-а", "З тебе нічого доброго не вийде". За словами посадовця, ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до "хворих", недієздатних — "у них діагноз, вони неадекватні", що унеможливлювало їх подальший розвиток та реабілітацію.

Дмитра Лубінця шокувало те, що впродовж року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження.

Омбудсмен викликав представників Національної поліції та  органи прокуратури на місце та змусили в нашій присутності почати документувати факти порушення. За наслідками реагування — відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: "сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи".

Всі діти, за словами Лубінця, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці. Омбудсмен на тлі скандалу у навчально-реабілітаційному центрі ініціював нараду на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що жінці та її співмешканцю з Київщини було повідомлено про підозру через знущання з дітей. Вони ґвалтували, катували та погрожували вбивством трьом малолітнім дітям.

Також на Київщині затримано виховательку, яка знущалася з дитини. Факти насильства над вихованцями у цьому закладі фіксувалися не вперше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 07.10.2024 13:47