Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Гучний скандал на Львівщині: у реабілітаційному центрі знущалися з дітей

У дитячому навчально-реабілітаційному центрі Львівщини зафіксували знущання з дітей. Ймовірно, щодо них вчинялось фізичне, психологічне та сексуальне насильство. 

Про це у Telegram-каналі повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Посадовець отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині. У терміновому порядку Лубінець ініціював проведення моніторингового візиту, до якого долучилися представники Національної соціальної сервісної служби України та партнери — психологи з Благодійного фонду "Голоси Дітей", "СОС Дитячі Містечка" та Офіс дітей та молоді "ДійМО".

"Заклад, який ми відвідували, розміщує найвразливіші категорії дітей: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей з особливими освітніми потребами. Нами зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за "погану поведінку" чи порушення розпорядку дня", — йдеться у повідомленні Лубінця.

Омбудсмен наголосив, що діти скаржились, на те, що їм систематично говорили: "Ти нікому не потрібен/-а", "Твої батьки алкаші", "Ти хворий/-а", "З тебе нічого доброго не вийде". За словами посадовця, ставлення працівників на чолі з директором до дітей як до "хворих", недієздатних — "у них діагноз, вони неадекватні", що унеможливлювало їх подальший розвиток  та реабілітацію. 

"Що шокувало: впродовж року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження", — додав Дмитро Лубінець.

Омбудсмен також викликав представників Національної поліції та  органи прокуратури на місце та змусили в нашій присутності почати документувати факти порушення. За наслідками реагування — відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: "сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи".

"Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці. З понеділка я ініціюю нараду на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств, адже бездіяльність органів, що повинні захищати права дитини, є злочином. І негайного безумовного захисту потребує дитина, а не її кривдник", — заявив Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що жінці та її співмешканцю з Київщини було повідомлено про підозру через знущання з дітей. Вони ґвалтували, катували та погрожували вбивством трьом малолітнім дітям.

Також на Київщині затримано виховательку, яка знущалася з дитини. Факти насильства над вихованцями у цьому закладі фіксувалися не вперше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 
Суспільство, 28.09.2024 15:57