Фото ілюстративне зі соцмереж

З окупації додому повернули ще вісьмох українських дітей: вони розповіли про знущання рашистів

З окупованих територій Херсонської та Донецької областей повернулися восьмеро дітей віком від семи до 17 років. Вони приїхали на підконтрольну Україні частину разом зі своїми сім’ями.

Про це повідомив засновник і керівник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба.

"Чудова новина: в Україну нарешті дісталися ще восьмеро дітей зі своїми родинами. Серед них — діти від семи до 17 років з окупованої частини Херсонської та Донецької областей. Усього нашій команді вдалося врятувати з Росії та тимчасово окупованих територій 405 дітей", — зазначив він.

За його словами, для Сергія, одного з повернутих підлітків, це вже була друга спроба виїхати з окупації. На кордоні його зупинила російська поліція, затримала та погрожувала відправити в тюрму. На допиті звинувачували хлопця в тому, що він говорить їм неправду й обіцяли привезти екстрасенса, щоб той його загіпнозував, після чого хлопець мав усе розповісти.

"Знущання й обшуки вдома довелося пережити також і Олені, матері двох дітей. Її одна донька має серйозну вроджену хворобу. Жінка з жахом розповіла про те, як росіяни били її до втрати свідомості, а потім наказали нікому не говорити, що в неї щось болить", — додав Кулеба.

Ще один врятований підліток Тарас розповів, що для звʼязку в окупованому рідному місті придбав російську "сімку". І щойно юнак активував номер, на нього одразу ж прийшло повідомлення, що можна приходити й влаштовуватися на російську службу за контрактом. І дарма, що власник сім-картки — неповнолітній.

А врятована 14-річна Мирослава розповіла, як російський військовослужбовець на кордоні погрожував пістолетом, щоби вона йшла на допит. Дівчина сьогодні щаслива, що нарешті у безпеці.

"Я дуже зраділа, коли пройшли кордон, і ми нарешті в Україні. Зараз почуваю себе дуже добре. Там залякують, бʼють, а тут вільна країна", — наголосила вона.

Микола Кулеба висловив вдячність партнерам — WeAreAllUkrainians та благодійному фонду "Хуманіті" — за надану величезну допомогу в порятунку кожної дитини.

"Зараз вже діти й дорослі в безпеці, попереду в них — тривалий процес відновлення та відбудови їхнього життя в нових умовах", — підсумував засновник і керівник благодійної організації Save Ukraine.

Нагадаємо, 1 липня начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін розповідав, що з тимчасово окупованих громад Херсонської області на підконтрольну територію України вдалося повернути ще дев’ятьох дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.07.2024 12:52