Герман Галущенко. Джерело: Facebook

У Міненерго назвали область України, де найбільше боржників за електроенергію

Найбільші борги за енергопостачання у тих регіонах України, які не мали "системного впливу бойових дій". Серед таких областей — зокрема, Чернівецька.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Але коли 2023 року ця область має борг понад мільярд гривень, тоді виникає запитання: "Чому не платять?" — зазначив він.

Він додав, що мораторій, який запровадили на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, розпочали використовувати "для зловживань". За словами Галущенка, люди не платять і розуміють, що відключень комунальних послуг не буде.

Галущенко також сказав, що від рівня оплати комунальних послуг залежить і відновлення постраждалої від російських обстрілів енергетичної інфраструктури.

Як відомо, раніше уряд України скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їх неоплати або неповної оплати, а також заборону на нарахування та стягнення штрафів і пені, інфляційних нарахувань на заборгованість за несплату таких послуг. Такий мораторій зберігається лише для територій, де тривають бойові дії, згідно з переліком Мінреінтеграції.

Крім того, з 6 січня втратив чинність наказ Міністерства енергетики "Про врегулювання питань щодо постачання електроенергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку в період дії в Україні воєнного стану", який також обмежував можливість відключення цілої низки підприємств та об'єктів, зокрема об'єктів, які забезпечують тепло-, газо-, електро- та водопостачання, без узгодження з військовими адміністраціями.

Нагадаємо, раніше генеральний директор Yasno Сергій Коваленко розповідав, що компанія-постачальник електроенергії не буде відключати за борги усіх споживачів. До того ж це не відбуватиметься одномоментно та раптово.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.01.2024 15:53