Фото: X / Grant Shapps

У Міноборони Британії озвучили значні втрати Чорноморського флоту РФ за останні чотири місяці

За останні чотири місяці війни проти України держава-агресорка Росія втратила п'яту частину свого Чорноморського флоту. Наразі домінування РФ у Чорному морі під сумнівом.

Про це повідомив міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс.

Зокрема, очільник оборонного відомства Британії відреагував на знищення російського десантного корабля "Новочеркаськ", який атакували українські військові вночі 26 грудня. Шеппс наголосив ліквідація "Новочеркаська" демонструє, що "ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут, помиляються".

Він також зазначив, що зараз домінування Росії в Чорному морі "поставлено під сумнів".

"Вони не помітили, що за останні чотири місяці було знищено 20% Чорноморського флоту Росії. Панування Росії в Чорному морі зараз під загрозою, і нова коаліція морських сил на чолі з Великою Британією та Норвегією допомагає забезпечити перемогу України на морі", — зауважив Шеппс.

За чотири місяці росія втратила п'яту частину Чорноморського флоту

Скріншот зі сторінки Гранта Шеппса у соцмережі Х

Що відомо про корабель "Новочеркаськ"

Корабель побудований на верфі у Гданську (Польща) (заводський № 775/24). Спущений на воду 17 квітня 1987 року. Призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів. Здатний транспортувати різні види бронетехніки.

З 7 серпня по 15 листопада 2009 року корабель брав участь у навчаннях "Захід-2009", здійснивши у складі з'єднання кораблів Чорноморського флоту перехід за маршрутом Севастополь — Балтійськ — Севастополь.

У серпні 2012 року брав участь в активації Чорноморської військово-морської групи оперативної взаємодії "Блексифор". У вересні 2013 року виконував завдання щодо планів оперативного командування в Середземному морі.

Станом на 2022-й БДК "Новочеркаськ" входив до складу 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського Флоту.

24 березня 2022 отримав пошкодження внаслідок обстрілу в порту Бердянська під час російського вторгнення в Україну, загинуло три члени екіпажу. Тоді ж було потоплено корабель "Саратов".

Нагадаємо, українські воїни атакували десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" у районі Феодосії вночі 26 грудня. Удар було завдано крилатими ракетами. За даними Повітряних сил ЗСУ, ворожий корабель було обстріляно близько 02:30.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.12.2023 14:39