Фото: Telegram-канал Ганни Маляр

У Міноборони розповіли про пастки, якими рашисти намагаються завадити просуванню ЗСУ

Збройні сили України ведуть наступ на кількох напрямках на півдні України. Наші захисники мають певне просування, однак рашисти роблять усе можливе, аби завадити цьому.

Як повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі інформаційного телемарафону, ворог суцільно заміновує поля, створюючи перешкоди не тільки для ЗСУ, але й наражаючи на небезпеку цивільних людей.

"І є інформація, що навіть суцільні населені пункти у Запорізькій області ворог мінує і навіть не попереджає про це місцевих жителів. Насправді — це не тільки проблема для ЗСУ, які здійснюють наступ. Росіяни воюють з цивільним населенням, тому це насамперед небезпечно для людей, які там перебувають", — зазначила посадовиця.

Маляр наголосила, що є й напрямки, де українські війська перебувають в обороні. За її словами, ворог просто так не буде здавати зайняті позиції, які він вже зайняв, а тому "тривають фактично запеклі бої й дуже потужний двобій".

"Ми фактично поступово, невеликими кроками, рухаємося вперед. Можна по алегорії навести "вигризаємо кожен метр у ворога", — пояснила заступниця міністра оборони.

Також вона повідомила, що у звільнених районах проводяться стабілізаційні заходи. Це відбувається щоразу, як тільки наші захисники звільняють населені пункти від ворога.

"Туди повинні заходити правоохоронці й насамперед вони переймаються питаннями безпеки. Потрібно, говорячи професійною мовою, відпрацювати ці населені пункти. По-перше, перевірити чи все безпечно, бо ворог, коли йде, після себе все мінує. Наприклад, адміністративні будівлі. По-друге, потрібно подивитися, чи не залишив ворог по собі диверсантів.  І по-третє, працюють з місцевими громадянами, кому потрібна допомога. Тобто, всі служби наші цивільні після звільнення території перебувають у звільненому населеному пункті й проводять так звану стабілізацію", — пояснила Маляр.

Нагадаємо, за даними Генштабу, українські військові мають успіх на Мелітопольському та Бердянському напрямках Запорізької області. Водночас там ворог зосереджує основні зусилля на ведені оборони та недопущенні просування наших військ, застосовує резерви, намагається відновити втрачене положення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2023 02:21