У Мін'юсті заявили про передачу Україні доходів від заморожених активів РФ: в грудні обговорять юридичні підстави

У Європейському союзі підтримали використання доходів від заморожених активів Російської Федерації для відбудови України. Вже у грудні у Єврокомісії планує обговорити юридичні пропозиції.

Про це ефірі телемарафону заявила заступник міністра юстиції України Ірина Мудра.

Зазначається, що через західні санкції заморожено 300 мільярдів доларів, що належать російському центральному банку. Західні партнери, зазначає урядовиця, розглядають можливість використання активів РФ з метою отримання від них доходів та направлення їх на проекти відновлення України.

"Отже, очікування такого плану — грудень. Дані активи зберігаються в основному в формі цінних паперів, що мають термін погашення та виплату доходів. Тому, відповідно, ця ліквідність може бути використана і може працювати і приносити доходи", — заявила вона.

Зазначається, що більшість з трьохсот мільярдів заморожених коштів — 180 мільярдів євро зберігається в Euroclear — найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі. Не так давно Euroclear повідомив, що заробив близько три мільярди євро на заморожених активах РФ лише за перші дев'ять місяців цього року порівняно з 347 мільйонів євро за аналогічний період 2022 року

Замміністра юстиції зазначила, що українська сторона добиватиметься конфіскації усіх активів РФ, а не лише доходів з них.

Економіка, 02.11.2023 20:59