Фото: МОЗ

У МОЗ спростували фейки про гепатит А в Україні

У Міністерстві охорони здоров’я відреагували на інформацію щодо запровадження карантину через спалах гепатиту A в Україні. У відомстві заперечують запровадження обмежень.

Про це у Telegram повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. Зазначається, що інформація щодо запровадження карантину в Україні неправдива.

"Це фейк та частина ворожої ІПСО. В разі виявлення спалахів захворювання МОЗ повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах. Наразі спалах гепатиту A зафіксовано лише в Вінницькій області. Там тривають посилені протиепідемічні заходи", — йдеться в повідомленні.

В міністерстві також повідомили, що за 9 місяців цього року зареєстровано 314 випадків захворювання.

"Найчастішою причиною є порушення санітарно-гігієнічних норм: погано вимиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Людина може інфікуватися, якщо вип’є заражену воду або з’їсть продукти, які готував хворий", — йдеться в повідомленні.

Що таке вірусний гепатит A

Гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Вірус гепатиту А передається від людини до людини побутовим шляхом. Найчастіше інфікування відбувається під час подорожей та відпочинку – коли виникають труднощі з дотриманням правил особистої гігієни, вживається вода з неперевірених джерел. Так само великим є ризик зараження при побутових контактах — у сім’ї та колективах.

Інкубаційний період хвороби триває від семи днів до 1,5 місяця. Як правило, вона починається із симптомів, подібних до ГРВІ: загальна слабкість, катаральні прояви, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5 — 39°С. Такі прояви зберігаються від однієї до трьох діб. Потім зникає апетит, можуть з’явитися дискомфортні відчуття в області печінки. Наступним етапом змінюється колір сечі на помітно темніший, а випорожнення навпаки — знебарвлюються. Також відмічається пожовтіння слизових оболонок та шкіри.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано спалах гепатиту А. Спершу вірус набрав обертів на Вінниччині й стрімко почав поширюватися в інших областях. На сьогодні у Вінницькій області понад 200 пацієнтів перебувають у лікарнях із цією недугою, багато дітей. Міністерство охорони здоров'я ситуацію в області визначило як надзвичайну.

Також хворих на гепатит А нібито виявили на Франківщині, а столицю України оголосили зоною із високим ризиком зараження. Причини епідемії поки не встановлено. Є припущення, що вірус потрапив у воду, тому фахівці перевіряють колодязі та водогін. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.11.2023 18:59