Фото: СБУ

У Мукачеві затримали мера Балогу та голову РВА Ланя: усі деталі

Співробітники Служби безпеки України спільно з Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою затримали міського голову Закарпаття та голову районної ради одного із міст Закарпатської області. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Правоохоронці не розкривають імен та прізвищ фігурантів, проте, за даними місцевого журналіста Віталія Глаголи, йдеться про мера Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланьо.

Як встановило слідство, посадовці зловживали службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад три гектари.

Організатор схеми — голова районної ради, який є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. В минулому двічі обирався народним депутатом, зокрема від забороненої зараз Партії регіонів.

За даними правоохоронців, на сесії міськради Балога забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою у майже дев'ять разів. При цьому покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради Лань.

затримання Балоги та Ланя

Фото: СБУ

"Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. За матеріалами справи, за "занижений висновок" власникам компанії-оцінювачки дали хабар. Унаслідок таких оборудок із землею з ринковою вартістю 84,6 мільйона гривень — продали за 9,6 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

Крім того, за матеріалами справи, міський голова особистим рішенням надав товариству розтермінування платежу на шість місяців.

Наразі фігурантів затримано. Їм готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів); 
  • ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

затримання Балоги та Ланя

Фото: СБУ

Нагадаємо, восени 2023 року Національне антикорупційне бюро та Служба безпеки України проводили обшуки одразу в декількох відомих представників Закарпатської області. Зокрема, слідчі дії проводили і у будинку Андрія Балоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.06.2024 10:42