Фото: Vatican News

У МЗС відреагували на провокативні заяви Папи Римського під час звернення до росіян

У Міністерстві зовнішніх справ України відреагували на неоднозначні заяви Папи Римського Франциска. У відомстві вважають, що понтифік поширює російські великодержавні ідеї, якими Кремль виправдовує вбивства українців.

Про це у Facebook написав речник МЗС України Олег Ніколенко.

Він навів цитату з виступу Франциска перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі 25 серпня, яка найбільше обурила суспільство.

"Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами", — процитував понтифіка Ніколенко.

Зазначимо, що інформаційний портал Vatican News виклав текст звернення Папи на своєму сайті. Скандальний епізод у ньому відсутній. Щоправда, вже є відео зі скандальною частиною звернення Папи.

"Саме такою імперіалістичною пропагандою, "духовними скрепами" і "потребою" в порятунку "великої Матінки Росії" Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотен українських міст і сіл. Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, як раз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва", — сказав Ніколенко.

Раніше у Ватикані неоднозначно протрактували тему війни України та Росії під час Хресної дороги на Великдень. Там поєднали свідчення і прирівняли підлітків — українського біженця та брата російського окупанта, який загинув на війні.

Відомо, що Папа Римський Франциск просить Кремль погодити його візит в Москву. Інакше він відмовляється їхати в Київ.

Також Франциск зізнався, що на другий день російського вторгнення в Україну він хотів поговорити з Володимиром Путіним телефоном і пропонував себе в якості посередника в можливих переговорах, але російська сторона відхилила запит.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск під час візиту до Угорщини. Під час недільної служби на площі Лайоша Кошута в Будапешті понтифік говорив про війну в Україні. Під час молитви він назвав "мученицькими" український і російський народи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.08.2023 21:46