Андрій Пишний. Джерело: "Інформатор"

У Нацбанку назвали ключовий ризик для української економіки

Українська економіка зростає, і країна, попри повномасштабну війну, успішно бореться з інфляцією. Проте ця стабільність є досить крихкою та значно залежить від міжнародної підтримки.

Таку заяву зробив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю шведському виданню Dagens Nyheter. 

"Зараз найбільший ризик — це нерегулярна та недостатня міжнародна підтримка", — пояснив він.

За його словами, на початку 2024 року "європейська бюрократія та затяжні процеси ухвалення рішень призвели до того, що Україна отримала лише частину коштів, на які розраховувала (приблизно 10%)". Лише наприкінці березня решта коштів була розблокована.

"Це стало важливим уроком. Ми пережили ці три місяці та забезпечили наші потреби самостійно, що було б неможливо рік тому, однак ми й досі дуже залежні від підтримки. Для того, щоб стабільність, яку ми створили, була стійкою, потрібна міжнародна підтримка, і саме тоді, коли це необхідно", — пояснив Пишний.

Голова НБУ нагадав, що на початку червня лідери країн G7 домовилися надати Україні гігантський кредит у 50 мільярдів доларів під заставу заморожених російських активів. Графік цього процесу має бути затверджений до кінця цього року.

"Потрібно діяти швидко в таких питаннях. Ми сподіваємося, що це вдасться реалізувати зараз і що це певною мірою зменшить ризики, пов’язані з майбутніми політичними процесами", — додав очільник регулятора.

Чого очікувати від економіки у 2025-2026 роках?

В НБУ прогнозують, що економіка продовжуватиме відновлюватись і зростати. Так, темпи зростання реального ВВП у 2025–2026 роках пришвидшаться до 4–5%.

Макроекономічний прогноз НБУ

Макроекономічний прогноз НБУ

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.08.2024 15:58