У Нідерландах екс-прем'єр та його дружина померли в результаті евтаназії

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт разом із дружиною пішов із життя внаслідок проведеної процедури евтаназії.

Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що подружжя прожило разом майже 70 років. На момент смерті обом було по 93 роки. У виданні наголосили, що обидвоє вже деякий час мали слабке здоров'я. У 2019 році Ван Агт переніс крововилив у мозок під час виступу на заході вшанування пам'яті палестинців і так і не одужав повністю.

Екс-прем'єр та його дружина померли 5 лютого і будуть поховані на приватній церемонії в східному місті Неймеген.

Евтаназія та допомога в самогубстві дозволені в Нідерландах з 2002 року за шести умов, серед яких нестерпні страждання, відсутність перспективи полегшення і давнє, незалежне бажання померти. Підтвердити це  бажання має також другий фахівець. У більшості випадків реалізує цю процедуру вдома сімейний лікар.

Хоча евтаназія пар досі рідкісна, вперше під час огляду всіх випадків вона була відзначена у 2020 році, коли 26 осіб зробили евтаназію одночасно зі своїми партнерами. Наступного року їхня кількість зросла до 32, а у 2022 році — до 58.

Що відомо про колишнього прем'єра Нідерландів

Ван Агт був прем'єр-міністром Нідерландів з 1977 по 1982 рік. Після відходу з офіційних постів продовжував брати активну участь у міжнародній політиці, зокрема, у процесі врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Після візиту до Ізраїлю в 1999 році ван Агт заявляв про свою підтримку палестинського народу. Він називав свій досвід поїздки "наверненням".

У 2009 році він заснував організацію The Rights Forum, яка виступає за "справедливу і стійку голландську та європейську політику щодо палестинсько-ізраїльського питання". 

Нагадаємо,  4 лютого помер президент Намібії Хаге Готфрід Гейнгоб. Політику було 82 роки. Він був відомий критикою політики західних країн в Африці та підтримав дії Володимира Путіна у війні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.02.2024 10:33