Фото: ілюстративе. Джерело: realgazeta.com.ua

В одній з країн Європи шахраї "полюють" на виплати для біженців: яку схему використовують

Біженцям у Нідерландах шахраї відправляють фейкові повідомлення від міграційної служби про начебто додаткові виплати. У такий спосіб зловмисники намагаються зняти гроші з рахунків людей.

Про це повідомляє Studiegids.tue.nl.

Відомо, що українці та інші біженці, які проживають в Нідерландах, отримують такі повідомлення начебто від міграційної служби IND та Нідерландської ради біженців. У них людям пропонують заповнити форму, щоб начебто отримати додаткову фінансову допомогу. Проте насправді це стандартна фішингова схема, адже, коли людина переходить за таким посиланням, заповнивши форму, вона надає шахраям доступ до своїх банківських рахунків. 

Видання наголошує, що IND ніколи не надсилає повідомлення через SMS або WhatsApp, а також не пропонує фінансової підтримки. Міграційна служба країни спілкується з людьми лише за допомогою листів.

У випадку отримання шахрайського повідомлення Studiegids.tue.nl закликає не заповнювати форму, видалити повідомлення та заблокувати відправника. Також варто повідомити про інцидент поліції. Зв'язатись з правоохоронцями у Нідерландах можна за наступним номером 0 900 88 44.

"Якщо ви все-таки заповнили форму, яку скинули шахраї, потрібно заблокувати свій банківський рахунок і кредитну картку. Це можна зробити в банку або через банківський додаток, якщо він є на телефоні. Інакше є ризик, що зловмисники отримають доступ до ваших грошей", — йдеться у повідомленні.

Варто наголосити, що біженці з України отримують в Нідерландах фінансову допомогу у розмірі близько 300 євро. Вона складається з двох частин: 242 євро — оплата за харчування та 60 євро на одяг та інші особисті потреби.

Нагадаємо, раніше дослідження "Громадське сприйняття біженців з України, мігрантів і дій польської та української держави" показало, що кількість поляків, які негативно ставляться до українських біженців, зростає. Водночас зменшилася група людей, які переконані у необхідності обов'язкової допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.06.2024 09:32