Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Нігерії затримали кравців, які шили російські прапори для антиурядових протестів

У Нігерії затримали кількох кравців за виготовлення російських прапорів, які використовували у ході антиурядових протестів у північних штатах країни. Це може свідчити про посилення російської активності в Західній Африці.

Про це повідомляє Reuters.

У департаменті державних послуг Нігерії зазначали, що також було затримано деяких "спонсорів кравців". Наразі триває розслідування, кількість затриманих невідома.

У понеділок, 5 серпня, очільник штабу оборони Нігерії генерал Крістофер Муса проводив переговори з президентом Нігерії Болою Тінубу. Він назвав вивішування іноземного прапора під час антиурядових протестів "державною зрадою".

"Ми ідентифікували тих, хто їх спонсорує, і ми збираємося вжити серйозних заходів проти цього", — наголосив Муса.

Зазначається, що з 1 серпня сотні тисяч громадян Нігерії страйкують проти економічних реформ президента Тінубу, адже вони призвели до часткового скасування субсидій на бензин та електроенергію. Також в країні відбулася девальвація валюти та інфляція, яка досягла тридцятирічного максимуму. За даними Reuters, протести пішли на спад після смертоносного розгону мітингу поліцією.

У північних штатах Борно, Кадуна, Кано і Кацина нігерійські протестувальники розмахували сотнями російських прапорів, а деякі з людей закликали до військового перевороту.

"Ми розмахуємо російським прапором, тому що уряд Тінубу нас не слухає. Російські президенти завжди підтримують розвиток африканських країн, на відміну від інших країн", — сказав один із протестувальників в коментарі виданню.

Проте посольство РФ в Нігерії заперечило причетність до цих подій.

"Уряд Російської Федерації, а також будь-які російські офіційні особи не беруть участі в цих заходах і жодним чином їх не координують", — наголосили у посольстві країни-агресора.

Водночас акції протестів в Нігерії, яка є найбільш густонаселеною країною на африканському континенті, відбуваються на тлі наростального занепокоєння Заходу щодо зв'язків Росії у сфері безпеки з африканським регіоном, включно з такими країнами, як Малі, Буркіна-Фасо і Нігер, де військові лідери захопили владу внаслідок переворотів. Зазначається, що багато нігерійських протестувальників вважають, що криза вартості життя є результатом реформ, які запровадив президент Тінубу. На їх думку, реформи продиктовані західними інституціями, такими як Міжнародний валютний фонд і Світовий банк.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що уранові активи в Нігері, які належать французькій компанії, можуть перейти у володіння Російської Федерації. До того ж Москва збільшила свою військову присутність у цій країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.08.2024 10:26