Зустріч у форматі "Рамштайн". Скрін з відео

У Німеччині стартував "Рамштайн-15": особливості зустрічі і що очікує Україна

У вівторок, 19 вересня, у Німеччині стартувало 15-те засідання у форматі "Рамштайн". Міністри оборони та старші військові посадовці з країн-партнерів України зустрічаються офлайн. У зустрічі вперше бере участь новий міністр оборони України Рустем Умєров.

Водночас міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не приїде на "Рамштайн" через коронавірус. Діагноз міністру поставили напередодні ввечері.

TrueUA розповідає про особливість цієї зустрічі.

Підготовка до "Рамштайну-15"

Минулого тижня Рустем Умєров провів розмову з американським колегою Ллойдом Остіном. Сторони обговорили невідкладні потреби України, обговорили порядок денний "Рамштайну" та домовилися залишатися у тісному контакті.

Деякі союзники оголосили про допомогу, не чекаючи чергового "Рамштайну". Так, Данія надасть Україні великий пакет допомоги на понад 800 мільйонів доларів із танками, БМП та зенітними знаряддями. А Литва пообіцяла 1,5 мільйона набоїв.

Очікування України

Засідання відбувається на тлі очікувань, що США ухвалять рішення про передачу далекобійних ракет ATACMS. Аналогічного рішення чекають від Німеччини за Taurus.

При цьому інформації про конкретний порядок денний для засідання немає, але в серпні тодішній міністр оборони Олексій Резніков при анонсі 15-го "Рамштайну" говорив, що головною темою обговорення будуть питання захисту українського неба, включно з постачанням ППО та бойової авіації. Другий пріоритет — артилерія та боєприпаси до неї, а третій — все, що стосується наявності бойової броньованої техніки.

Перші заяви

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив під час засідання "Рамштайну", що танки Abrams скоро будуть на полі бою в Україні.

"Ми говоримо про танки Abrams, які уже ось-ось будуть на полі бою в Україні", — сказав він на вступній промові.

Також він додав, що "час працює проти Путіна", й пообіцяв, що партнери будуть стояти на боці України стільки, скільки треба.

Нагадаємо, що на зустрічі також запланували обговорити підготовку українських військових, оновлення бригад і формування нових. У Міністерстві оборони України зазначили, практично у всіх країнах триває підготовка або з конкретними видами зброї, або техніки, або звичайна підготовка молодого бійця — від окопу, їх штурму, тактичної медицини, надання допомоги тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2023 11:43