Зустріч у форматі "Рамштайн". Скрін з відео

У Німеччині завершився черговий "Рамштайн": головні підсумки 15-ї зустрічі партнерів України

У вівторок, 19 вересня, у Німеччині відбулася чергова зустріч союзників України у форматі "Рамштайн". Це вже п'ятнадцята зустріч союзників, на якій узгоджують постачання майбутньої допомоги Україні. Перша зустріч відбулася рік тому — 26 квітня 2022 року.

У зустрічі вперше брав участь новий міністр оборони України Рустем Умєров. Водночас міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не приїхав через коронавірус. Діагноз міністру поставили напередодні ввечері.

Після засідання міністр оборони США Ллойд Остін та голова об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі провели брифінг. TrueUA публікує головні підсумки зустрічі.

На засіданні партнери обговорили допомогу Україні. Зокрема, серед пріоритетів було постачання зброї, яка терміново необхідна для звільнення окупованих територій. США вкотре наголосили, що готові підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Як і інші країни-учасники "Рамштайну".

Посилення української ППО

Міністр оборони США наголосив на важливості засобів ППО для Києва, особливо з настанням зимового періоду.

"ППО й далі буде найбільшою потребою України для захисту неба, цивільних і міст, а також невинних людей далеко від фронту", — додав він, сказавши, що РФ минулого року намагалась використати "холод і темряву", щоб зламати український опір.

Нова коаліція на підтримку України 

Остін заявив, що низка європейських країн створила нову коаліцію на підтримку України. За його словами, декілька країн об’єднаються з метою надання українським військовослужбовцям танків Leopard.

"Також коаліція візьметься за навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Остін зазначив, що очолюватимуть коаліцію такі країни, як Естонія, Німеччина, Люксембург, Нідерланди та Польща", — сказав глава Пентагону.

Чи отримає Україна нові далекобійні ракети

Міністр оборони США не дав конкретної відповіді на запитання про надання Україні далекобійних ракет. 

"Ми будемо зосереджуватися на тому, що становить найбільш нагальні потреби України (ППО)", — сказав посадовець на брифінгу за підсумками "Рамштайну".

Abrams скоро будуть в Україні

Ллойд Остін заявив, що танки Abrams скоро будуть на полі бою в Україні.

"Ми говоримо про танки Abrams, які уже ось-ось будуть на полі бою в Україні", — сказав він.

Також американський міністр додав, що "час працює проти Путіна", й пообіцяв, що партнери будуть стояти на боці України стільки, скільки треба.

Остін анонсував зустріч із Зеленським

Міністр оборони США анонсував зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. Вона відбудеться у четвер, 21 вересня.

"Чекаю на зустріч з президентом Зеленським в Пентагоні в четвер", — сказав Остін. Окрім цього, він оцінив зустріч у "Рамштайн" як "дуже успішну".

Нагадаємо, 18 липня відбулася чотирнадцята зустріч партнерів України у форматі "Рамштайн", яка проходила в онлайн-режимі. Одними з головних тем засідання Контактної групи стали оборона України та забезпечення нашої армії всім необхідним озброєнням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.09.2023 18:49