Фото: "Охматдит"

У "Охматдиті" лікарі врятували трирічну дитину, якій стоматологи пошкодили трахею (фото)

У Києві в національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" врятували трирічного хлопчика, якому під час процедури стоматологи пошкодили трахею. Дитина була у критичному стані.

Як повідомляє прес-служба лікарні, у Луцьку хлопчику проводили стоматологічне лікування зубів під наркозом з інтубацією трахеї. Вже по дорозі додому після процедури, мама Луки помітила, що у дитини почало боліти горло, а його шия, голова та обличчя почали сильно набрякати, дихання хлопчика стало утрудненим.

Матір негайно звернулася до місцевої лікарні, де після проведених обстежень, лікарі виявили накопичення повітря в середостінні, під шкірою голови, шиї, грудної клітки.

"Це свідчило про порушену цілісність дихальних шляхів у хлопчика. Тому вже наступного дня Лука був терміново доставлений до "Охматдиту", — наголошують медики.

Лікарі "Охматдиту" після проведення обстеження за допомогою комп'ютерної томографії та рентгену виявили у дитини розрив трахеї. Цей дефект був розташований на задній стінці трахеї, півтора сантиметра нижче голосових зв'язок, а довжина розриву становила від двох з половиною до трьох сантиметрів. Того ж дня дитині провели термінову операцію. Медикам вдалося успішно зашити та відновити цілісність органу.

"Через дві доби після операції Луку перевели на самостійне дихання. На третій день після втручання хлопчик був переведений з реанімації у відділення, а вже через 11 днів виписаний додому", — зазначають у прес-службі лікарні.

Дитячий хірург, професор Євген Олегович Руденко зауважив, що небезпека цієї травми полягає в тому, що розрив трахеї загрожує життю. За його словами, повітря виходить за межі дихальних шляхів і накопичується в середостінні під тиском. Таким чином, коли дитина вдихає, то повітря потрапляє туди, але не може повернутися назад.

"Відбувається стискання внутрішніх органів — серця і легень. Це може призвести до дихальної недостатності або навіть до задихання", — пояснює Руденко.

У таких випадках надзвичайно важливо терміново звернутися по медичну допомогу, адже хірургічне втручання є ефективним лише в перші дні після отримання такої травми. Втім, якщо діагноз ставиться пізніше, хірургія може бути пов'язана з серйозними ускладненнями.

"Зараз Лука почувається добре, продовжує радіти життю, відвідувати садочок і гратися з друзями. Мама розповідає, що найбільше дитина любить бавитися машинками, малювати та кататися на гойдалках. Команда Охматдиту бажає хлопчику міцного здоровʼя та всього найкращого", — додають у прес-службі "Охматдит".

Нагадаємо, у лютому у Львові врятували двомісячну дівчинку, яка не могла дихати й два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Дихальні шляхи крихітки блокувала кіста на корені язика. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 17.09.2024 09:07