Фото: Facebook Олени Шуляк

У парламенті озвучили три принципи відновлення України

Післявоєнне відновлення України безпосередньо пов’язано з євроінтеграційним курсом. Український парламент сформував три основні принципи.

Про це заявила голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Перший принцип — це зв’язок відбудови з євроінтеграційним курсом України. Шуляк зазначає, що за рік війни змінили частину стандартів, пов’язаних із зеленим курсом, енергоефективністю, а також з використанням новітніх будматеріалів і технологій.

"Другим принципом відновлення є обов’язкове планування. Зокрема Верховна Рада зобов’язала розробити Програму комплексного відновлення. Нам треба зважати на економічний чинник. В Україні тисячі підприємств змушені переїхати у безпечні райони, інші закрилися. Щоб говорити про відбудову та відновлення треба брати до уваги можливості кожного регіону", — пояснила Шуляк.

Важливими чинниками є демографічні показники, адже понад вісім мільйонів українців зараз закордоном, а ще понад шість мільйонів осіб мігрують територією України. Народна обраниця зазначає, що потрібно розуміти, чи ці люди повернуться у свої громади, чи буде у них робота, доступ до соціальної інфраструктури. Також треба враховувати те, що понад 30% території України заміновано.

"Третій принцип відновлення — обов’язкова участь мешканців громад у процесах, пов’язаних з відбудовою. Сподіваюся, що наступного місяця ми ухвалимо у другому читанні закон, який дозволить мешканцям громад голосувати з використанням порталу "Дія". Вони обиратимуть проекти розвитку своїх територій. Без такого голосування центральна або місцева влада не можуть пропонувати реалізацію проєктів", — наголосила Шуляк.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль днями заявляв, що Україна очікує на суттєві досягнення у розвитку військово-промислового комплексу після закінчення війни проти Російської Федерації. За його словами, українська зброя добре зарекомендувала себе на полі бою.

Також Шмигаль повідомляв, що швидка відбудова держави та залучення приватних інвестицій стануть головними питаннями на конференції з питань відновлення України.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський вважає, що відбудова України після війни повинна передбачати мільйони робочих місць, мільярди прибутків компаній і трильйони ВВП. Це стосується й країн, які хочуть і будуть жити вільно попри будь-які хижі диктаторів, чий мозок отруєний мріями про війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.06.2023 15:08