У Польщі люди продовжують протестувати проти судової реформи

26 ЛИПНЯ 2017 10:23

Як повідомляє сайт TrueUA із посиланням на Укрінформ, у Варшаві та інших містах Польщі тривають протести проти підписання президентом Анджеєм Дудою закону про суди загальної юрисдикції. Попри вето президента Польщі на інші два закони щодо змін у судовій системі, протести не припинилися.

 

"Ми приходимо до президентського палацу з бажанням розмовляти. Нашим головним гаслом є "підійди до паркану", тобто по-людськи нехай президент вийде із "замку" і порозмовляє з нами",- йдеться в заяві протестувальників із організації "Громадяни РП", які у вівторок ввечері зібралися під президентським палацом, повідомляє Укрінформ.

 

Маніфестанти також зібралися під будинком Верховного суду, де зі свічками утворили традиційний для цього протесту  "ланцюг світла". Крім того, демонстранти збиралися також й у інших польських містах, зокрема Вроцлаві, Щеціні, Гданську та інших.

 

Нагадаємо, що в понеділок Дуда оголосив про те, що накладе вето на два закони - про Верховний суд і Національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають  значні емоції в суспільстві. Натомість він підписав третій закон - про суди загальної юрисдикції, що також викликає багато застережень в опозиції, експертів та суддівського корпусу. Цей закон регламентує призначення і звільнення голів судів та їх заступників. На переконання суддівського корпусу, цей закон також створює поле для можливих порушень з боку виконавчої влади.

Світ, 26.07.2017 10:23