Фото ілюстративне. Джерело: МЗС Польщі

У Польщі на офіційному рівні розглядають можливість збиття російських ракет над Україною

У Польщі з технічної та юридичної точок зору розглядають питання щодо можливого залучення систем протиповітряної оборони країни до збиття російських ракет поблизу кордонів. Однак жодних конкретних рішень із цього приводу ще не ухвалили.

Про це повідомив RMF24 із посиланням на коментар речника міністерства закордонних справ Польщі Павел Вронський. Таким чином він відреагував на слова президента України Володимира Зеленського та міністра закордонних справ Дмитра Кулеби про можливість залучення польської ППО до збиття російських ракет над територією України.

"Це питання розглядається з юридичної та технічної точок зору, але жодних рішень в цій справі немає", — зазначив Вронський.

Він додав, що українська сторона зверталася до польської з такого роду ініціативою. Речник польського МЗС також розповів, що розмови з цього приводу в Польщі виникли після того, як російська ракета у березні цього року порушила повітряний простір країни, перебуваючи в ньому 39 секунд. За його словами, розмови тривають навколо того, чи польські засоби ППО могли би збивати такі ракети ще над територією України та якими могли би бути юридичні наслідки такого кроку.

Він зауважив, що спеціалісти з міжнародного права мають дати свою оцінку щодо того, які правові наслідки може нести цей крок, адже йдеться про ракети, які мають бойову частину в сотні кілограмів, і під час падіння вони можуть завдати значної шкоди на землі. Крім того, технічні фахівці мають дати свою оцінку та дійти згоди щодо того, за яких умов можна збивати ці ракети.

Водночас речник МЗС Польщі акцентував, що не йдеться про фізичне перенесення елементів польської системи протиповітряної оборони в Україну.

"Про це взагалі немає жодної дискусії в Польщі. Немає такої можливості, аби польська система протиповітряної оборони перебувала поза кордонами країни", — наголосив Вронський.

Нагадаємо, наприкінці березня заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявляв: у НАТО припускають, що можуть збивати російські ракети, які летять у бік території Північноатлантичного альянсу. Там вважають, що агресор не повинен нав'язувати альянсу якісь правила.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.05.2024 09:55