Фото: Анджей Шейна/ Radek Pietruszka / PAP

У НАТО розглядають варіант зі збиттям російських ракет на підльоті до території Альянсу

У НАТО припускають, що можуть збивати російські ракети, які летять у бік території Північноатлантичного альянсу. Там вважають, що агресор не повинен нав'язувати альянсу якісь правила. 

Як повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна, це питання країни-члени НАТО мають узгодити з Україною, пише RFM24.

 "У НАТО аналізують різні концепції, зокрема, що такі ракети варто збивати, коли вони вже дуже близько до кордону НАТО — але це мало б відбуватися за згодою української сторони й з урахуванням міжнародних наслідків. Тоді ракети НАТО вражали б російські ракети за межами території дії Договору", — сказав Анджей Шейна.

Також він зауважив, що порушення повітряного простору Польщі російською ракетою минулими вихідними було перевіркою міцності оборони та пильності польських Збройних сил.

"Ми дуже серйозно ставимося до погроз Путіна. Він показав, що здатен на все. Наразі, окрім сотень тисяч поранених і вбитих з обох сторін, він домігся того, що Швеція і Фінляндія приєдналися до НАТО. У липні відбудеться черговий саміт НАТО. Ми маємо консолідацію країн ЄС, відновлення Веймарського трикутника", — додає політик.

Порушення російською ракетою повітряного простору Польщі 24 березня: що відомо

Під час ракетної атаки по Україні в неділю, 24 березня, одна з ракет ворога порушила повітряний простір Польщі та перебувала там 39 секунд. В уряді сусідньої країни запевнили, що могли її збити, якби вона порушила повітряний простір іще далі вглиб країни.

Також ситуацію коментував речник Оперативного командування Збройних сил Польщі Яцек Горишевський. Він заявив, що польські військові не збили російську ракету, яка перетнула їхній повітряний простір, через те, що були впевнені, що вона поверне назад в Україну. Водночас посадовець зазначив, що у тому випадку, якби російська ракета летіла вглиб Польщі, військове командування могло б ухвалити рішення про її збиття за допомогою винищувачів F-16

"Рішення базувалося на інформації з наших радіолокаційних систем. Оцінка траєкторії, швидкості та висоти польоту ракети вказувала на те, що вона покине наш повітряний простір" — зазначив Горишевський.

Він також додав, що країна-агресорка навмисно маневрує своїми ракетами так, щоб вони робили коло і вражали цілі в Україні із заходу.

Нагадаємо, що МЗС Польщі викликало російського посла "на килим" через порушення повітряного простору ракетою РФ. У повідомленні відомства наголошується, що російські ракети вже не вперше порушують повітряний простір Польщі під час масованих обстрілів України. Російський посол в Польщі Сергій Андрєєв проігнорував виклик польского МЗС. Анджей Шейна назвав це "дипломатичним дезертирством", оскільки Андрєєв знав, що "буде жорстко розбитий міністром Сікорським".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.03.2024 10:49