Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Польщі закликали припинити допомогу біженцям з України та назвали причину

На думку глави міністерства закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, держави Євросоюзу грають на руку російському агресору, виплачуючи допомогу українським біженцям. У такий спосіб союзники знижують мобілізаційний потенціал України.

Про це він заявив в інтервʼю Le Monde. Сікорський підкреслив, що Києву насамперед потрібні військова техніка та армія.

"Очевидно, що затримка Конгресу США з ухваленням пакету допомоги була сумною, але й затримка українців з ухваленням закону про мобілізацію теж. А ми знижуємо мобілізаційний потенціал, виплачуючи допомогу українським біженцям", — заявив очільник МЗС Польщі.

За словами посадовця, у Польщі біженці з України не отримують соціальної допомоги.

"Якщо вони перебувають під захистом ЄС як біженці, вони отримують 200 євро на місяць на кожну дитину, зараховану в польську систему. У Західній Європі вони отримують інші допомоги. Це є фінансовим стимулом для молодих чоловіків і жінок, які могли б повернутися додому, щоб захищати свою країну. Ми не повинні субсидувати непокору", — резюмував Радослав Сікорський.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 27 серпня 2024 року на прес-конференції в межах форуму "Україна 2024. Незалежність" заявив, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Громадяни мають самі захотіти повернутися додому, проте для цього необхідно створити відповідні умови, зокрема, мають з'явитися нові робочі місця.

Раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що 80% громадян України, які виїхали з рідної країни через повномасштабне вторгнення Росії, планують повернутися додому. Проте цей показник з кожним роком зменшується.

Варто зазначити, що Німеччина протягом липня 2024 року позбавила тимчасового захисту майже чверть мільйона українців. За липень з реєстру тимчасового захисту ФРН видалили усіх, чий статус захисту більше не є дійсним, оскільки вони або отримали інший, або ж остаточно покинули територію країни. Відтак, згідно з підрахунками Євростату, без тимчасового захисту ФРН лишилися 236 925 осіб (-17,6%).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2024 10:12