Фото: ілюстративне Джерело: Pixabay

У Раді пропонують збільшити допомогу при народженні дитини майже у 10 разів

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №11072, згідно з яким пропонується збільшити розмір допомоги при народженні дитини з 41 тисячі гривень до понад 384 тисяч.

Відповідний документ опублікований на сайті парламенту.

"Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%. Причиною скорочення народжуваності є багато факторів, проте одним із головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста Росії", — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що наразі розмір державної допомоги при народженні (усиновленні) дитини встановлено в сумі 41 280 гривень незалежно від кількості народжених дітей. Зокрема, одноразово виплачується 10 320 гривень, решта суми — протягом наступних 36 місяців рівними частинами — щомісяця по 860 гривень.

Варто зауважити, що розмір цієї виплати не переглядався із 2014 року. Відтак, депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму, установленого на період її появи на світ.

Отже, якщо документ буде ухвалений, то виплати при народженні дитини становитимуть:

  • в разі народження першої дитини держава має надавати допомогу в розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму. Станом на березень 2024-го це 384,5 тисячі гривень.
  • в разі народженні другої дитини, суму допомоги пропонують встановити у розмірі, кратному 100 прожитковим мінімумам — 256,3 тисячі гривень.
  • на третю і кожну наступну дитину пропонована допомога передбачена в розмірі, кратному 50 прожитковим мінімумам — по 128,2 тисячі гривень.

"Виплата допомоги здійснюється одноразово у двадцятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу — третю і кожну наступну дитину виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України", — наголосили автори ініціативи.

Крім того, пропонується встановити, що одноразову натуральну допомогу "пакунок малюка" надаватимуть у строк, що не перевищує 30 календарних днів із дня народження дитини.

Нагадаємо, в Україні деякі внутрішньо переміщені особи можуть отримати 10 800 гривень від Організації Об'єднаних Націй. Розраховувати на міжнародну грошову підтримку можуть переселенці вразливих категорій, зокрема самотні батьки чи люди похилого віку. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.03.2024 16:59