Фото: Віталій Коваль / Telegram

У Раді шокували сумою збитків, які зазнали аграрії через війну

В Україні понад 600 днів триває повномасштабна війна, яку Росія розв'язала 24 лютого 2022 року. Щодня країна-агресорка обстрілює населені пункти, завдаючи збитків як інфраструктурі, так і сільському господарству. За цей час розмір збитків українських аграріїв може сягати десятків мільярдів доларів.

Про це повідомив народний депутат та член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, пише Media Center Ukraine.

"Якщо порахувати весь розмір збитків аграріїв з початку війни, то на калькуляторі, напевно, цифр не вистачить. Це мінімум 30-40 мільярдів доларів", — каже Соломчук.

Водночас він додав, що точно порахувати розмір збитків неможливо, адже на це впливає і замінованість сотень тисяч гектарів земель, і знищені склади, і техніка, і врожаї, які мали збиратися та експортуватися, недоотримані прибутки, і знищення екологічно земель.

"Багато сотень тисяч гектарів потребуватимуть довгого екологічного відновлення", — констатував Соломчук.

Скільки часу потрібно на розмінування аграрних земель

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що розмінувати українські аграрні землі можна буде упродовж трьох років після деокупації. Для цього будуть залучені дрони та інша сучасна техніка.

"У нас є амбіція завершити розмінування масштабних аграрних земель протягом трьох років після визволення територій. І загалом за п'ять-сім років закінчити розмінування всієї території України", — казав він.

Також Шмигаль повідомляв, що для розмінування агроземель планують використовувати дрони, а також спеціальні машини та роботи.

"Вже розпочинаємо виробництво українських розмінувальних машин для наших аграріїв", — додав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський в середині серпня повідомляв, що 174 тисячі квадратних кілометрів території України потенційно небезпечні через міни та боєприпаси. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі. За словами глави держави, Україна потребує техніки для розмінування від партнерів. На його думку, важливо також створити виробничу базу в державі для очищення землі від російських мін за роки, а не десятиліття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.10.2023 01:44