Фото: ТАСС

У Раді Європи відповіли, коли створять трибунал над Путіним і Лукашенком

Наразі не настав момент, коли учасники Основної групи остаточно вирішать, як і коли створювати трибунал над главою Кремля Володимиром Путіним та самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. У будь-якому разі формат майбутнього суду узгоджуватимуть шляхом широкої дискусії.

Таку заяву зробила генеральна секретарка Ради Європи, хорватська політикиня Марія Пейчинович-Бурич, пише "Еспресо".

За словами посадовиці, дискусія відбувається сьогодні на рівні експертів у межах Основної групи держав. Проте не настав момент, коли буде остаточно вирішено, як і коли створювати трибунал. До обговорення, на думку Пейчинович-Бурич, потрібно залучити "якомога більше міжнародних організацій".

"У тому числі судові установи, такі як Міжнародний кримінальний суд та інші. Думаю, ширша дискусія про те, що було б найкращим рішенням і як до цього рухатися, після досягнення згоди, надасть легітимності майбутньому трибуналу, коли він буде сформований", — наголосила Марія політкиня.

Вона запевнила, що дискусії є ґрунтовними й розглядаються всі можливі способи створення трибуналу.

"Це потрібно, щоб після прийняття остаточного рішення, він міг почати ефективно функціонувати", — резюмувала генеральна секретарка Ради Європи.

Нагадаємо, спеціальний посол МЗС України Антон Кориневич заявив, що Україна розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочинної агресії Росії проти України. Зокрема, його можуть створити через Раду безпеки ООН.

Раніше член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський заявив, що практично всі цивілізовані країни світу підтримали створення спецтрибуналу для притягнення російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності. Він може запрацювати вже у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.02.2024 20:43