Фото: росЗМІ

У Росії терористу Гіркіну суд виніс вирок: скільки років за ґратами він проведе

У четвер, 25 січня, Московський міський суд засудив російського терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) до чотирьох років колонії загального режиму.

Про це повідомляють росЗМІ.

Зазначається, що Гіркіна визнали винним за ч. 2 ст. 280 КК РФ (Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). У повідомленні Об'єднаної прес-служби судів Російської Федерації йдеться про те, що Гіркін "публічно закликав користувачів мережі Інтернет до екстремістської діяльності".

Повідомляють, що після закінчення строку ув'язнення, Гіркіну заборонено ще три роки адмініструвати сайти у мережі. Вилучений як речовий доказ ноутбук суд вирішив віддати на користь державі, а нотатки та телефон повернути Гіркіну.

Екс-співробітника Федеральної служби безпеки (ФСБ) Ігоря Гіркіна затримали 21 липня 2023 року в Росії за підозрою в екстремістській діяльності. На початку серпня російські спецслужби його справу засекретили. У січні сторона обвинувачення зробила запит щодо колишнього "міністра оборони ДНР" Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) на чотири роки та 11 місяців колонії загального режиму у справі про заклики до екстремізму в інтернеті. 

Додамо, що Ігор Гіркін (Стрєлков) — колишній лідер самопроголошеної "ДНР" та співробітник ФСБ РФ. В інтерв'ю одній із російських газет, Гіркін наполягав на тому, що саме він "натиснув спусковий гачок війни" у 2014 році. Він стверджував, що до цих подій він воював у Чечні, Придністров'ї та Боснії, з 1996 по 2003 рік служив у ФСБ, а в 2014 році командував загоном сепаратистів при анексії Криму. 

Наразі Гіркін перебуває в міжнародному розшуку у справі про знищення у 2014 році малайзійського Boeing рейсу MH17 у небі над Донбасом.  У листопаді минулого року суд у Гаазі заочно засудив Гіркіна до довічного ув'язнення по цій справі.

Нагадаємо, раніше британська розвідка писала про те, що Гіркін — один з провідних російських блогерів, відомий роллю у гібридній війні Росії на Донбасі з 2014 року та давньою критикою дій російського Міністерства оборони. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну він не боявся напряму критикувати президента РФ Володимира Путіна, зазначали у розвідці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.01.2024 13:55