Фото: росЗМІ

Як арешт Гіркіна вплине на ситуацію в Росії: роз'яснення британської розвідки

Затримання у Росії Ігоря Гіркіна ("Стрєлкова") може розлютити його прихильників серед "військкорів" та військових. Для багатьох він має імідж патріота, який не боявся критикувати диктатора Путіна.

Про це повідомляє Міністерство оборони Британії.

У розвідці нагадують, що Гіркін — один з провідних російських блогерів, відомий роллю у гібридній війні Росії на Донбасі з 2014 року та давньою критикою дій російського Міністерства оборони, а останнім часом "Стрєлков" не боявся напряму критикувати президента РФ Володимира Путіна.

Аналітики допускають, що затримання Гіркіна розлютить його прихильників у спільноті російських "військкорів", як і частину військових — серед яких він переважно має імідж проникливого військового аналітика і патріота.

"Хоча Гіркін не соратник ПВК "Вагнера", він, скоріш за все, був готовий перейти нові межі у своїй публічній критиці лише на тлі невдалого заколоту лідера групи Вагнера Євгєнія Пригожина у червні 2023 року. Табу на неприховану критику режиму Путіна вочевидь сильно ослабло", — йдеться у повідомленні британської розвідки.

Інфографіка: Британська розвідка

Що відомо про затримання Гіркіна

У п'ятницю, 21 липня, російські силовики затримали Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Працівники Слідчого комітету проводили обшук у його квартирі. РосЗМІ повідомили, що співробітники правоохоронних органів забрали Гіркіна з дому опівдні. За попередніми даними, затримання проводилося за заявою колишнього співробітника ПВК "Вагнера".

Дружина Ігоря Гіркіна начебто підтвердила затримання свого чоловіка. Вона наголосила, що йому висунуті звинувачення за статтею 282 КК Росії (дії, спрямовані на порушення ненависті чи ворожнечі, а також на приниження гідності людини). Ввечері Гіркіна доставили до суду й заарештував його до 18 вересня. Терорист просив не поміщати його у СІЗО через "проблеми зі здоров'ям".

Нагадаємо, на затримання Гіркіна відреагували в українській розвідці. Кажуть, що терорист не діяв як самостійна фігура, а тому те, що відбувається у Росії зараз свідчить про те, у Кремлі почалось активне протистояння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2023 10:39