Морпіх Антон Чередник. Фото зі соцмереж

У Росії українського морпіха засудили на 19 років: у чому його звинуватили

Суд у російському Ростові засудив українського морпіха 36-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України Антона Чередника до 19 років. Це перший український військовий, якого судили в російському суді від початку повномасштабного вторгнення. До цього такі справи розглядали суди в "ДНР" і "ЛНР".

Про це повідомив Telegram-канал "Є питання". Зазначається, що Чередник потрапив у полон у квітні 2022 року в Маріуполі. Його обвинуватили в розстрілі цивільного мешканця через те, що той нібито не зміг "правильно" вимовити слово "паляниця".

"Незалежного адвоката до військового не допустили. В суді він визнав, що вистрілив у чоловіка, який повівся підозріло. Жодних слів при цьому не просив казати. Морпіха засудили до 19 років у колонії суворого режиму, перші три з яких він проведе у в'язниці", — йдеться в повідомленні.

Рашисти звинуватили Чередника одразу за чотирма статтями: у насильницькому захопленні влади, жорстокому поводженні з цивільними особами, вбивстві та проходженні навчання для терористичної діяльності.

Антон Чередник родом із Дніпра, проживав у Кривому Розі. У березні 2016-го прийшов у Криворізький міський військовий комісаріат добровольцем і вступив в українську армію. Влітку того ж року він та інші добровольці 501 окремого батальйону 36=ї окремої бригади морської піхоти пройшли навчання у 169 центрі сухопутних військ "Десна" на Чернігівщині. Після цього він уклав контракт на службу в ЗСУ.

Як стверджує слідство, він брав участь у військових діях проти "збройних сил "ДНР" у складі десантно-штурмової роти свого батальйону. На початку 2017-го десантно-штурмову роту 501 батальйону перекинули на Донеччину. Через два роки пролонгував контракт ще на три роки.

Коли його схопили в полон росіяни, він проходив службу у 501 окремому батальйоні морської піхоти у званні старшого сержанта.

Нагадаємо, що 1 листопада терористи "ДНР" засудили трьох українських військовослужбовців. Одного з них — до довічного ув'язнення, начальника служби радіаційного, хімічного та біологічного захисту Олега Колмичевського. Також 30 років за ґратами отримали двоє бійців 56 ОМПБр — гранатометник Дмитро Добровольський і навідник Олександр Ромашин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.11.2023 11:58