Фото: LB.ua

У Росії затримують і допитують українців, які їдуть забирати своїх викрадених дітей, — Лубінець

Українських громадян, які за допомогою волонтерів їдуть на територію Російської Федерації, аби забрати своїх дітей, затримують і допитують. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликав не відправляти навмання родичів за своїми дітьми на територію Росії, адже це небезпечно.

Про це омбудсмен заявив у своєму Telegram.

Лубінець навів приклад, як в одному з аеропортів Росії затримали двох українок, які їхали за дітьми:

"Одна — мама, яка їхала за своєю дитиною, а інша — жінка, яку відправили за дитиною. Їх відправила громадська організація, а про те, що їх затримали, ми дізналися зі свого каналу комунікації у РФ". 

Також омбудсмен повідомив, що одна з бабусь просто померла після 13-годинного допиту ФСБ РФ. Її теж відправила громадська організація.

"Тому ми недарма публічно кажемо і просимо волонтерів не відправляти просто так людей. У нас принаймні є позитивні моменти, коли ми, повертаючи дітей, пропрацьовуємо питання, хто за ними поїде, і нам обіцяють, що з цими людьми нічого не станеться. Коли їх відправляють просто так, ніхто не знає, що з ними може статися", — сказав Лубінець в інтерв'ю LB.ua.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 14 травня повідомляв, що Росія незаконно вивезла з тимчасово окупованих територій України понад 19 тисяч дітей. За його словами, у захоплених регіонах перебувало щонайменше 200 тисяч українських дітей.

Станом на початок травня у Росії перебували близько 24 тисяч цивільних заручників з України. Про це свідчать дані Єдиного реєстру зниклих безвісти, який запрацював 2 травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2023 13:18