Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

У Росії завершився осінній призов: скільки новобранців приєдналися до армії окупантів

У п’ятницю, 29 грудня, Міністерство оборони Російської Федерації завершило осінній призов 2023 року. Він розпочався 1 жовтня. На строкову службу призвали 130 тисяч осіб.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Більшість призовників зарахували до навчальних з'єднань і військових частин. Натомість звільнили призовників осінньої кампанії 2022 року, які відслужили встановлені терміни строкової служби.

При цьому на початку осіннього призову 2023 року в міноборони Росії заявили, що призовників не будуть направляти до тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької чи Херсонської областей або залучати для участі в бойових діях в Україні.

Аналітики ISW зазначили, що з перших місяців повномасштабного вторгнення Росії в Україну солдати строкової служби не брали участі в бойових діях. Однак російські силовики дедалі частіше покладаються на призовників для виконання функцій з охорони державного кордону Росії з Україною.

Тим часом Державна дума РФ планує розглянути законопроект, що дозволяє російським призовникам служити у Прикордонній службі Федеральної служби безпеки (ФСБ).

За оцінками ISW, Кремль, як і раніше, навряд чи буде використовувати призовників для участі в бойових діях в Україні через побоювання, що це може викликати невдоволення всередині країни.

Актуальна мапа бойових дій. Джерело: ISW

Актуальна мапа бойових дій. Джерело: ISW

Весняний призовний цикл 2024 року Росія проведе з 1 квітня по 15 липня 2024 року.

Нагадаємо, що цей осінній призов став останнім, у якому верхня планка призовного віку обмежена 27 роками. Ще 4 серпня Путін підписав указ про підвищення призовного віку до 30 років із 1 січня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.12.2023 08:15