Фото: Рixabay

У Сенаті США зробили важливий крок для конфіскації російських активів на користь України

Комітет Сенату Сполучених Штатів Америки з міжнародних відносин підтримав у середу, 24 січня, законопроект, який допоможе країні конфіскувати російські активи та передати їх Києву для відновлення після руйнувань, спричинених повномасштабним вторгненням РФ.

Як передає Reuters, усі члени комітету майже одноголосно підтримали документ "Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців". "За" поголосували 20 осіб. Єдиний голос "проти" у комітеті пролунав від сенатора-республіканця Ренда Пола.

Видання вказує: якщо закон ухвалять Сенат і Палата представників у повному складі, а після цього підпише президент Джо Байден, то "він (ред., — документ) проклав би шлях до першої в історії Вашингтона конфіскації активів Центрального банку країни, з якою він не перебуває у стані війни".

Сенатор, голова комітету Демократичної партії з міжнародних відносин Бен Кардін перед голосуванням заявляв, що законопроект має широку підтримку як з боку демократів і республіканців у Сенаті та Палаті представників, так і з боку адміністрації Байдена.

"Україна виявиться на межі захоплення Росією, якщо ми не надамо їй допомоги, якої вона потребує... І ми всі знаємо, що Україною це не закінчиться", — сказав він перед.

Однак комітет у закордонних справах Палати представників ухвалив аналогічний законопроект, який також отримав переважну підтримку обох партій. Кардін заявив, що очікує, що Сенат, більшість у якому мають демократи, і Палата представників, у якій переважна кількість республіканців, зможуть вирішити розбіжності між двома документами.

Скільки активів РФ заморозили партнери України

Європейський Союз, США, Японія та Канада заморозили у 2022 році активи російського центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів. Лише близько 5-6 мільярдів доларів перебувають у Сполучених Штатах, більша частина яких зберігається в Європі, а більшість — у центральному депозитарії цінних паперів Бельгії.

Офіційні особи США та Великої Британії працюють над тим, щоб дати поштовх зусиллям щодо конфіскації конфіскованих російських активів та сподіваються, що лідери "Великої сімки" виступлять із рішучою заявою на зустрічі наприкінці лютого.

Нагадаємо, високопосадовці Євросоюзу заявили у вівторок, що блок навряд чи конфіскує активи російського центрального банку, заморожені в Європі, попри те, що G7 планує обговорити законність такого кроку на зустрічі у лютому. Reuters вказує, що європейські чиновники стурбовані не лише законністю такої безпрецедентної конфіскації, а й потенційними наслідками для євровалюти. Інвестори можуть відмовитися від активів у євро, побоюючись, що їхні гроші якось теж можуть бути конфісковані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.01.2024 01:21