Фото: Pixabay

Євросоюз не конфіскує активи центробанку РФ, — Reuters

Активи центрального банку Російської Федерації, швидше за все, не будуть конфісковані Європейським Союзом. Вони наразі заморожені країнами Європи.

Про це повідомляє Reuters.

За даними джерела, європейські чиновники Джулія Пейн та Ян Струпчевський переконані, що арешт російських активів є юридично ризикованим, адже, за їх даними, Кремль пообіцяв відповісти арештом активів Заходу.

Своєю чергою Євросоюз, США, Японія і Канада заморозили близько 300 мільярдів доларів активів російського центрального банку у 2022 році, коли Москва здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

В Європі зберігається близько 200 мільярдів доларів, що розміщені переважно в бельгійському кліринговому центрі Euroclear.

Reuters наголошує, що конфіскація активів РФ і передача їх Україні послабила б тиск на Захід щодо фінансування військових зусиль України, проте окремі європейські чиновники відкидають цю ідею як надто ризиковану.

"Конфіскації капіталу російських активів не відбудеться. Між країнами-членами ЄС немає згоди щодо цього", — йдеться у заяві одного з анонімних джерел видання.

Також повідомляється, що європейські чиновники стурбовані не лише законністю такої безпрецедентної конфіскації суверенних активів, але й потенційними наслідками для європейської валюти євро. Інвестори можуть вилучити європейські активи, побоюючись, що одного дня їхні гроші також можуть бути конфісковані.

Раніше повідомлялось, що Європейський Союз розпочав технічні роботи з реалізації пропозицій щодо використання заморожених активів Російської Федерації в інтересах України.

Варто зазначити, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна точно отримає гроші на відбудову із заморожених російських активів. Перші кошти мають надійти ще до закінчення війни з Росією. Загалом, заморожених активів достатньо, щоб покрити понад 80% потреб України у післявоєнному відновленні.

Водночас 21 грудня повідомлялося, що Білий дім почав термінові переговори з союзниками, щоб направити заморожені російські активи на допомогу Україні. Йдеться про використання 300 мільярдів доларів активів Центрального Банку Росії. Після цього заступник голови Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що його країна може розірвати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки, якщо Вашингтон конфіскує заморожені активи РФ.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Україна може отримати від США конфісковані в Росії близько 300 мільярдів доларів із заморожених активів країни-агресора та направити ці кошти на відбудову. Білий дім підтримав це законодавство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.01.2024 21:19