Фото: Pixabay

У школах "Захист України" викладатимуть по-новому: що зміниться

Відтепер у школах зміниться принцип викладання дисципліни "Захист України". Оновлена програма передбачає формування навчальних груп не за статтю, а за кількістю осіб. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти та науки України.

Раніше Верховна Рада України ухвалила закон, який скасував гендерний розподіл під час вивчення предмета "Захист України". Тому відтепер учнів і учениць 10–11 класів розподілятимуть у групи за кількістю осіб — від восьми до 15 у кожній групі.

У МОН пояснили, що ці зміни дадуть змогу вчителям більше зосередитися на практичному навчанні в менших групах, а учням — незалежно від статі опанувати базові навички для життя, самозахисту та формування оборонної свідомості.

Оновлена програма

Упродовж 2024–2026 років модельна навчальна програма "Захист України" впроваджується в межах всеукраїнського педагогічного експерименту. Заклади освіти, які поки що викладають за старою програмою, також мають відмовитися від гендерного поділу груп.

Оновлена програма, яка спрямована на розвиток практичних умінь, допоможе учням розвинути емоційну стійкість і вміння діяти в екстремальних ситуаціях. Вона складається з 10 модулів. Серед них:

  • домедична допомога;
  • навички управління безпілотниками;
  • тактична медицина;
  • радіозв’язок;
  • інші сучасні технології, що відповідають реаліям воєнного часу.

З 2027 року оновлена програма "Захист України" також стане основою для профільного вивчення, де учні зможуть обирати окремі модулі для поглибленого навчання.

Навчання в осередках

Замість звичних 45-хвилинних уроків раз на тиждень, нова програма передбачає, що уроки проводитимуть протягом усього дня один раз на місяць. Для цього в громадах створюються спеціальні навчальні осередки, які об’єднають учнів із кількох шкіл. Це дозволить більш ефективно організувати практичні заняття та надавати учням з усієї громади доступ до сучасного навчального обладнання.

Нагадаємо, з 1 вересня 2025 року в українських навчальних закладах запроваджується інклюзивна та гнучка програма "Школа офлайн". Вона діятиме на період воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.10.2024 14:53