Президент Швейцарської Конфедерації, міністр оборони Віола Амхерд. Джерело: swissinfo.ch

У Швейцарії назвали варіант, коли можуть відмовитися від нейтралітету через Росію

У разі нападу Росії Швейцарія має намір захищатися від агресора разом зі своїми європейськими партнерами з НАТО. Швейцарська влада вважає, що співпраця допоможе країні.

Про це повідомило видання Der Standart із посиланням на заяву президента Швейцарської Конфедерації та міністра оборони Віолу Амхерд.

За її словами, ініціатива з протиповітряної оборони "Європейський небесний щит" передбачає застереження про нейтралітет.

"Якщо на Швейцарію буде скоєно напад, то ситуація зміниться, і нейтралітет перестане діяти", — заявила Ахмерд.

Вона зазначила, що в цьому випадку Швейцарія зможе "організувати нашу оборону з партнерами".

За словами президента Швейцарії, як і у випадку з будь-якою іншою системою озброєнь, є надія, що оборонний щит "не буде розгорнуто". Однак, стверджує вона, співпраця допоможе Швейцарії в разі оборони.

Швейцарія бере участь в ініціативі, висунутій Німеччиною, минулого року, яка спрямована, зокрема, на спільні закупівлі, навчання та обмін інформацією, наприклад, даними радарів.

Нагадаємо, наприкінці березня стало відомо, що банки Швейцарії припиняють обслуговування клієнтів, які мають російський паспорт. Проблема виникла у кількох клієнтів UBS і Credit Suisse, які мають подвійне громадянство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.04.2024 15:50