Фото ілюстративне. Джерело: Depositphotos

Швейцарія підтримала конфіскацію активів Росії на користь України

Рада кантонів Швейцарії, яка є верхньою палатою місцевого парламенту, підтримала ідею про надання заморожених російських активів Україні.

Про це повідомив France24.

Під час голосування у верхній палаті парламенту 29 швейцарських депутатів підтримали ініціативу, 19 — виступили проти, а ще три — утрималися. Нижня палата парламенту підтримала таку ідею ще минулого року.

"Це питання гаряче обговорювалося у Швейцарії, де високо цінується обережність у ключових банківських галузях і традиція нейтралітету країни", — наголосили журналісти французького видання.

Рішення парламенту дає уряду можливість створити міжнародно-правову базу для використання активів держав-агресорів для виплати репарацій країнам, що постраждали.

Уряд розроблятиме ініціативу, згідно з якою заморожені кошти центрального банку агресора або активи його державних компаній можна було би законно передати державі, яка зазнала нападу.

"Факти справді дуже зрозумілі. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона має відшкодувати завдані збитки. Зараз тривають міжнародні дискусії про механізми компенсації, і Швейцарія бере в них участь, використовуючи свої знання, навички та весь свій досвід у цій галузі", — розповів під час виступу у Раді кантонів міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс.

У Швейцарії зберігається понад вісім мільярдів доларів резервів і активів російського центрального банку.

Як відомо, останнім часом питання конфіскації російських активів на користь України стає дедалі актуальнішим на тлі відсутності нової допомоги від США. Всього з початку війни в країнах Заходу заморозили близько 300 мільярдів доларів російських активів.

Нагадаємо, що нещодавно парламент Швейцарії підтримав пропозицію Соціал-демократичної партії, яка закріплює зобов’язання країни сприяти розмінуванню України. Для цього заплановано надати значну фінансову та кадрову підтримку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.03.2024 21:18