Фото: president.gov.ua

Швейцарія анонсувала проведення мирної конференції щодо України: Росія відреагувала

Швейцарія планує організувати на прохання України Глобальний саміт миру. Точні терміни його проведення поки невідомі, але орієнтовно він відбудеться до літа 2024 року.

Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс на Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй, пише Reuters.

За даними видання, 23 лютого Швейцарія повідомила ООН, що має намір організувати мирну конференцію високого рівня в Україні "до літа".

"На прохання України ми маємо намір організувати до літа конференцію високого рівня щодо миру в Україні". Тому я хотів би скористатися цією можливістю, щоб запросити всі країни. Працювати разом для досягнення нашої спільної мети", — заявив Кассіс.

Варто зазначити, що мирний план президента України Володимира Зеленського передбачає відновлення територіальної цілісності України, виведення всіх російських військ, захист продовольства та енергоносіїв, ядерну безпеку та звільнення всіх військовополонених.

"Росія не може ігнорувати голос світової більшості, якщо ми всі займемо принципову позицію і будемо діяти разом. Формула миру є саме такою можливістю", — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Генасамблеї.

Реакція Росії

"Щонайменше це дивний формат, тому що якісь мирні плани обговорюються без участі Росії, що саме по собі несерйозно і навіть смішно", — заявив речника президента Росії Дмитро Пєсков, пише "РИА Новости".

Нагадаємо, 25 лютого президент України Володимир Зеленський під час форуму "Україна. Рік 2024" заявив, що російський диктатор Володимир Путін повинен усвідомити, що його країна програла війну проти України. Для цього главі Кремля запропонують майданчик, на якому повинна бути встановлена справедливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.02.2024 15:40