Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

У світі відчувається гострий дефіцит ракет до Patriot: у чому причина

Найбільше боєприпасів до систем протиповітряної оборони зараз потребують Україна й Ізраїль. Однак у світі спостерігається гострий дефіцит пускових установок Patriot і ракет до них.

Про це повідомило видання NZZ. Аналітики зазначили, що дефіцит спричинений частим використанням цих систем ППО в Україні та Ізраїлі. Крім того, багато європейських країн хочуть поповнити свої арсенали за скромних виробничих обсягів.

Водночас армія США розробляє морську версію Patriot, яка інтегрувалася б у систему командування й управління Aegis для захисту американських кораблів у разі конфлікту навколо Тайваню.

З 1984 року, коли з'явився комплекс Patriot, ракети постійно удосконалюються. Зараз випускають два основні типи боєприпасів — PAC-3 MSE для боротьби з балістичними ракетами середньої дальності, та старіший PAC-2 GEM-T, який використовують в основному проти літаків і крилатих ракет.

Сучасні ракети PAC-3 виробляє винятково компанія Lockheed Martin у Камдені, штат Арканзас. За останні роки їхнє річне виробництво зросло з 350 до 500 одиниць, до 2027 року воно має зрости до 650 одиниць. Спеціально для цього Lockheed відкрила новий завод і планує подальші інвестиції.

Крім того, старіші ракети PAC-2 також виробляє у США оборонна компанія Raytheon. Річний обсяг складає 240 одиниць. До 2027 року його мають збільшити до 420 одиниць. Їхнє виробництво зараз налагоджується також у Європі.

Нагадаємо, нещодавно румунська влада заявила, що готова обговорити можливість надання Україні протиракетних комплексів Patriot. Остаточне рішення ще не ухвалене.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.05.2024 08:15