Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У світі зафіксовано збільшення кількості нападів акул на людей

У різних регіонах світу все частіше фіксують напади акул на людей. Зокрема, нещодавно, 17 вересня, на Канарських островах акула напала на німецьку туристку, від отриманих травм жінка померла.

Про це повідомило німецьке видання Bild. Журналісти зазначили, що такі випадки на Канарах є рідкістю. Проте акули стали частіше нападати на людей та інших місцях

За статистикою Міжнародного архіву нападів акул, у 1990 роках зареєстрували всього 500 нападів, а з 2010 по 2019 роки — вже понад 800. Тільки 2023 року зареєстровано 69 неспровокованих атак акул на людей: на шість більше, ніж у середньому за останні п'ять років. Це єдина у світі науково задокументована вичерпна база даних про всі відомі напади акул.

Фахівці визначили, що така тенденція пов'язана з двома факторами. По-перше, про такі випадки стає відомо частіше, ніж у минулому, оскільки зараз краще йде обмін інформацією через розвиток технологій. По-друге, все більше людей відпочиває на морі. Поведінка ж акул ніяк не змінилася, тварини не стали ні голоднішими, ні агресивнішими.

Уникнути нападу допоможуть прості правила: триматися ближче до берега, не купатися на світанку та в сутінках, уникати надмірного плескання у воді.

Нагадаємо, в липні цього року журнал Current Biology опублікував матеріал про те, що вчені визначили, як акули стали одними з найнебезпечніших хижаків в океані. Хоча ці хижі риби існували на планеті ще 450 мільйонів років тому, з того часу вони значно змінилися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.09.2024 09:10