Фото: КиївВлада

У власність держави передали близько $3 млн з рахунків банку підсанкційного росіянина

Суд наклав арешт та передав в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активів (АРМА), отриманими від корупційних та інших злочинів близько трьох мільйонів доларів. Їх вилучили в підприємства, що належить підсанкційному громадянину Росії Михайлу Воєводіну. 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державного бюро розслідувань.

Відомо, що кошти зберігалися в українському банку PIN Bank, підконтрольному президенту російського футбольного клубу "ЦСКА" Євгенію Гінеру.

У ході досудового розслідування Бюро також перевіряє інформацію щодо правомірності отримання та використання фінансових преференцій у сумі понад 1,6 мільярда гривень банківською установою, бенефіціарним власником якої був росіянин. Вже встановлено, що після отримання рефінансування банк проводив багатомільйонні фінансові операції з підприємствами, афільованими з російськими бізнесменами.

"Деякі з "вливань" установа отримала після початку активної фази бойових дій. Отримана сума становить понад 50% активів самого банку та у понад 5,5 раза перевищує розмір статутного капіталу", — повідомили у ДБР.

У Бюро нагадали, що в Україні Гінер, Воєводін та Олександр Бабаков є непублічними співвласниками компанії, яка володіла кількома обленерго, готелями, ТЦ, аграрним бізнесом і банком.

Справа Гінера і Воєводіна: що відомо

Рішенням Ради національної безпеки й оборони України від 19 жовтня 2022 року, введеним в дію Указом президента України від 19.10.2022 № 727/2022, серед іншого, застосовано санкції до громадян російської федерації Євгенія Гінера та Михайла Воєводіна терміном на 10 років.

11 листопада 2022 року Печерський районний суд міста Києва арештував частки у стратегічних українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких можуть бути особи підконтрольні високопосадовцям та депутатам Російської Федерації.

Зокрема, йдеться про частки в статутних капіталах: АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об'єднанні в групу VS Energy.

Нагадаємо, 24 лютого 2023 року працівники Державного бюро розслідувань провели обшуки у членів правління та наглядової ради й в офісі комерційного банку, бенефіціарним власником є Гінер.

27 лютого Вищий антикорупційний суд України стягнув у дохід держави активи громадянина РФ Гінера 88,890583 % акцій українського банку. 13 березня 2023 року апеляційна інстанція підтвердила це рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.05.2023 10:57