Фото ілюстративне зі соцмереж

У Японії поширюється рідкісний вірус, який може вбити людину за дві доби

У Японії зафіксовано активізацію захворювання, яке спричинене рідкісною "м’ясоїдною бактерією". Від неї пацієнти можуть помирати упродовж 48 годин. Зараз ця недуга набирає обертів.

Про це повідомило видання Bloomberg. Журналісти зазначили, що загалом станом на 2 червня у Японії виявлено 977 випадків синдрому стрептококового токсичного шоку.

За даними Національного інституту інфекційних захворювань, який відстежує випадки захворювання з 1999 року, це більше, ніж рекордні 941 випадок, зареєстровані за весь минулий рік.

Медійники додали, що рідкісна м’ясоїдна бактерія — стрептокок групи А або GAS — зазвичай викликає набряк і біль у горлі. Однак у деяких випадках бактерії можуть призвести до швидкого розвитку симптомів, зокрема, біль і набряк кінцівок, лихоманку та низький кров’яний тиск, які можуть супроводжуватися некрозом, проблемами з диханням, органною недостатністю та смертю.

"Більшість смертей трапляються протягом 48 годин", — розповів професор інфекційних хвороб Токійського жіночого медичного університету Кен Кікучі.

Він зауважив, що щойно пацієнт помічає набряк стопи вранці, до обіду цей набряк може розширитися до коліна, після чого пацієнт може померти протягом 48 годин.

В інших країнах також нещодавно спостерігалися спалахи цієї хвороби. Наприкінці 2022 року принаймні п’ять європейських країн повідомили Всесвітній організації охорони здоров’я про збільшення випадків інвазивного стрептококового захворювання групи А (iGAS).

У ВООЗ заявили, що зростання кількості випадків відбулося після того, як зняли обмеження через коронавірусну хворобу. Кікучі підсумував, що за нинішніх темпів зараження кількість випадків захворювання в Японії цього року може сягнути 2 500 зі смертністю у 30%. Він закликав людей дотримуватися гігієни рук і обробляти будь-які відкриті рани. Він сказав, що пацієнти можуть переносити стрептокок групи А у своєму кишківнику, тому зростає загроза забруднити руки після випорожнення.

Нагадаємо, в січні Міністерство охорони здоров'я повідомляло, що в Україні зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон — JN.1, який називають "Дженні".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.06.2024 07:55